Sundhedsprogrammet – til dig, der vil skabe dig et sundere helbred og en større livsglædeKræftprogrammet – til dig, der har fået kræft og selv vil tage aktivt del i din helbredelseMentor Service & Uddannelse – til dig, der ønsker vejledning af en professionel mentor – eller selv ønsker at tage uddannelsenPårørendeprogrammet – til dig, der mangler støtte og redskaber til at være en god hjælper

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu!

... og få 3 gode råd som med garanti vil styrke dig og øge dit velbefindende.
Se straks i din mailboks!

Navn:
E-mail:

Interview med Line Sprehn
"Jeg er blevet min egen bedste ven"

Efter en alvorlig sygdom havde Line Sprehn behov for at få bygget sig selv og sit liv op for at komme i gang igen - løsningen for hende blev et nøje tilrettelagt sundhedsprogram.

En alvorlig sygdom gjorde Line Sprehn opmærksom på, at hun havde behov for at leve sundere og ændre på forskellige ting i sit liv. Både rent fysisk, men bestemt også psykisk såvel som på et dybere indre plan.

”Dels havde jeg taget på i forbindelse med behandlingen af min sygdom og dels var jeg klar over, at jeg overordnet set ikke levede et helt sundt liv. Gennem de sidste år har jeg ofte tænkt på, at jeg burde gøre noget mere for mig selv - passe bedre på mig selv. Jeg havde bl.a. ønsket at kunne slappe mere af og lære at meditere. Efter mit sygdomsforløb blev jeg helt klar på, at det var nu, jeg måtte gøre noget alvorligt ved mit liv for ikke at blive syg igen,” fortæller Line Sprehn.

Via omveje hørte hun om Health Creations Sundhedsprogram og besluttede sig for at prøve det.
Og det blev noget af en aha-oplevelse.

”Selvom jeg var begyndt at være opmærksom på, at min livsstil trods ”grønt og groft” og pænt med motion ikke var i top, blev det noget af en øjenåbner, da jeg via spørgsmålene i Sundhedsprogrammet blev tvunget til at stille skarpt på en lang række områder i mit liv. Og da der i visse af programmets selvevalueringsøvelser kun er mulighed for at svare ja eller nej på spørgsmålene, satte det en lang række udfordrende erkendelser i gang, ” fortæller Line Sprehn og uddyber;
”F.eks. skulle jeg svare ja eller nej til, om jeg bevidst undgik for meget sukker, hvidt brød og indtag af animalske proteiner og fedt, om jeg var i stand til at slappe af og slippe muskelspændinger, om jeg havde balance mellem arbejde, fritid og hvile, om jeg generelt havde masser af energi, om mit liv var baseret på mine egne behov og værdier, og om jeg kunne skabe fred og ro i mit sind. Uha, pludselig så jeg sort på hvidt, at jeg, som troede, jeg var ”sund”, havde spist forkert, holdt udsalg med mig selv og i bund og grund været stresset i flere år,” siger Line Sprehn og fortsætter:
”Jeg måtte jo svare nej på mange spørgsmål,” siger hun og fik dermed øjnene op for både dårlige vaner og områder i dagligdagen, som absolut ikke understøttede et godt og sundt liv.

Større indsigt
Også når det gjaldt hendes psykiske sundhed fik Line Sprehn øjnene op for, at hun tidligere faktisk levede alt for meget på andres præmisser.

”Et lille eksempel er, at vores computere og tv altid var tændte i vores hjem. Men jeg fandt ud af, at det faktisk altid har været mig imod og ubevidst stressede og irriterede mig. Nu slukker jeg for al larm og unødige forstyrrelser, og det er bare ét område, hvor jeg er bevidst om at leve mere i overensstemmelse med mig selv, mine behov og overbevisninger,” siger hun.
”Små irriterende ting i hverdagen, som jeg egentlig ikke troede, betød så meget, har jeg nu ændret på og er meget optaget af at være og leve den jeg er indeni, ” siger hun og fortsætter:
” Når jeg i dag bliver præsenteret for en situation, kan jeg identificere, om den er sund for mig takket være den indsigt, jeg har fået gennem arbejdet med mig selv via Sundhedsprogrammet. En af de ting, jeg har lært meget af, er se mig selv udefra og så passe på Line, f.eks. spørger jeg ofte mig selv: ville min bedste ven tilbyde eller udsætte mig for dette og hint, eller ville min bedste ven mon ikke lytte til det, jeg har at sige?,” fortæller hun.
”Jeg føler, at jeg er blevet min egen bedste ven og det er faktisk ret dejligt,” siger hun.

Konkrete værktøjer
Sundhedsprogrammet fra Health Creation Danmark tilbyder - gennem en arbejdsbog, cd´er og evalueringsværktøjer - viden, selvrefleksion, selvhjælpsteknikker og øvelser, der kan forbedre ens sundhed på en helhedsorienteret måde.

Vores sundhed er afhængig af mange elementer og faktorer, og derfor tager programmet udgangspunkt i både krop, sind, ånd og omgivelser. På den måde kommer man hele vejen rundt og ser på sig selv og sit liv i forhold til bl.a. ernæring, motion, stress, nære relationer, følelser, energi og ikke mindst mål og mening med livet. I alt arbejdes der ud fra 12 Sundhedsprincipper.

”Programmet skal give den enkelte viden, selvforståelse og redskaber til at sætte sig på førersædet i deres eget liv. Det sker ved først at afdække, hvor vi med fordel kan gøre en indsats, og hvor vi har ressourcer, for derefter at lægge strategi og handleplan,” siger Annie Rasmussen, der står i spidsen for Health Creation Danmark.

”Jeg er meget fascineret af og har fået stor hjælp af den systematiske måde, programmet er opbygget på. Spørgsmålene og de afsnit i programmet, der giver anledning til fordybelse og selvrefleksion, har været af afgørende betydning for mig. Og så bruger jeg om muligt cd’en med selvhjælpsøvelser hver dag,” fortæller Line Sprehn.

Line Sprehn har også været glad for at have tilknyttet en mentor.
”At have en mentor tilknyttet betyder, at jeg er mere dedikeret. Jeg får gjort noget ved de mål, jeg har sat, jeg bliver jo draget til ansvar næste gang, jeg taler med min mentor. Desuden har jeg også fået hjælp til at få fokus på de ressourcer og valg, jeg har til rådighed,” siger hun.

I det hele taget har Sundhedsprogrammet betydet, at Line Sprehn i dag både føler sig stærkere og sundere, end før hun blev syg.
”Jeg spiser sundere, motionerer mere, har masser af energi, specielt når jeg laver mine øvelser, og så er jeg blevet gladere for mig selv og har fået mere selvværd og tro på, at det, jeg gør og siger, er vigtigt,” slutter hun.

Fakta boks
Line Sprehn er 44 år og selvstændig kommunikationsrådgiver.
Mor til en dreng på 14 og to bonusbørn på 19 og 21. Gift med Bo.
Line Sprehn har haft brystkræft, der blev diagnosticeret i september 2007.
Hun er opereret og har modtaget kemobehandlinger og strålebehandlinger og er i dag sygdomsfri.
Line Sprehn har nu fulgt Sundhedsprogrammet i 5 måneder med tilknyttet mentor.